Partnerska terapija

V partnerski terapiji vas terapevtka vodi skozi proces globljega spoznavanja sebe in svojega partnerja znotraj vajinega odnosa v smeri vzpostavljanja globljega stika s sabo in s partnerjem. Tekom terapije se prepoznava nefunkcionalne vzorce v odnosu, ki imajo lahko korenine v preteklih družinskih odnosih, v intimnem odnosu pa se na novo močno prebudijo in na ta način dajejo partnerjema priložnost za ozaveščanje in razrešitev. Pod besedami, ki ranijo, se največkrat skriva bolečina in pod vedenjem umikanja od partnerja, pogosto leži globoka stiska. Terapevtka vama bo pomagala videti smisel v vajinem doživljanju in ravnanju, dostopati do ranljivih čustev, ki ležijo pod nesoglasji in najti novo pot nazaj drug k drugemu, da bosta lahko spet drug ob drugem slišana in razumljena. Terapija nudi smerokaz za vzpostavljanje iskrenega, ranljivega, varnega in ljubečega odnosa.

Partnerska terapija (zakonska terapija) je namenjena:

 • parom, ki se soočate s pogostimi prepiri, čustveno oddaljenostjo, občutki nerazumljenosti, napetosti, nezadovoljstva ipd. v odnosu;
 • parom, ki se soočate s prevaro enega ali obeh partnerjev;
 • parom, v katerih se eden izmed partnerjev sooča s težjo boleznijo, zaradi katere je težko ohranjati povezanost in medsebojno razumevanje;
 • parom, ki sta na točki odločitve, ali želita ohraniti odnos ali se raziti;
 • parom, ki se razhajata ali sta se že razšla, vendar vaju povezuje starševstvo otroku/-om in potrebujeta pomoč pri usklajevanju pri vzgoji.

 

Družinska terapija

Starši pogosto ugotavljajo, da je svet, v katerem so odraščali sami, zelo drugačen od sveta, v katerem odraščajo njihovi otroci. Vzgojne metode naših staršev pogosto ne delujejo več, zato je razumljivo, da se starši danes pogosto znajdejo v dilemi ali stiski.

Družina se v različnih obdobjih srečuje z različnimi izzivi. Mladi starši se srečujejo z drugačnimi izzivi kot starši mladoletnikov. Izzivi so lahko toliko večji ob ločitvi staršev in ob sprejemanju v družino novega partnerja s svojimi otroci.

Otroci lahko razvijejo različne oblike simptomatskega vedenja, kot so npr. učni neuspehi, izostajanje iz šole, nerazumljivi strahovi, pogoste nočne more, pogosto obolevanje, nasilno vedenje, motnje hranjenja, odvisnosti, prezgodnja spolnost in še kaj. Z vsem tem otrok kaže na to, da je v stiski. Vsa ta vedenja so klic na pomoč, je klic po stiku, po razumevanju, po sočutju, podpori in/ali po varnih, konstantnih in razumnih mejah, ki dajejo otroku varnost in občutek pripadnosti družini.

Vsa ta vedenja otroka so hkrati priložnost za starša, da zaceli lastne rane in bolečine iz svojega otroštva ter preseže nefunkcionalne vzorce vzgoje lastnih staršev.

Družinska terapija nudi varen prostor za doživljanje, razmišljanje, potrebe, želje, bolečine in rane vsakega družinskega člana. Je prostor, v katerem lahko starši oblikujejo nov način stika z otrokom, oblikujejo podporo otroku, ki jo ta potrebuje in preoblikujejo vzdušje v družini, ki bo podpiralo tako otroka, kakor tudi starša.

 

Kdaj se odločiti za družinsko terapijo:

 • Ko se otrok sooča s težavami, kot so učni neuspehi, izostajanje iz šole, nerazumljivi strahovi, pogoste nočne more, pogosto obolevanje, nasilno vedenje, motnje hranjenja, odvisnosti, prezgodnja spolnost…
 • Ko imate občutek, da izgubljate stik s svojim otrokom, ki se zapira, umika ali izogiba
 • Ko v vašo družino preveč posegajo vaši ali partnerjevi starši in tega ne zmorete ustaviti
 • Ko se razhajate ali ste se že razšli s partnerjem, pri čemer opažate, da so se otroci ob tem spremenili (npr. so se zaprli vase, začele so jim padati ocene, imajo težave s sprejemanjem ločitve…)
 • Ko sprejmete v svojo družino novega partnerja, mogoče tudi njegove/njene otroke iz prejšnjega partnerstva, kar predstavlja velik izziv za člane družine in postane vir prepirov.
 • Ko bi radi dobili nazaj kontrolo pri vzgoji brez kričanja, ustrahovanja, kritiziranja, čustvenega izsiljevanja, poniževanja ali pretiranega kaznovanja
 • Ko bi radi razvili starševstvo, ki temelji na spoštovanju, sočutju, čustveni povezanosti z otrokom in hkrati trdnih in varnih mejah.

Individualna psihoterapija

Individualna terapija je namenjena vsem, ki ste pred kakršno koli življenjsko preizkušnjo, se soočate s težavami v odnosih (partnerstvo, starševstvo, odnosi na delovnem mestu…), strahovi, tesnobo, depresijo, motnjami hranjenja, težavnim odnosom do lastnega telesa, izgorelostjo, pomanjkanjem odločnosti in samozavesti, ne morete za seboj pustiti preteklih težkih dogodkov… ali si samo želite bolje razumeti sebe in druge in zaživeti bolj izpolnjeno življenje. Terapija vam nudi varen in zaupen odnos s terapevtko, v katerem boste lahko osebno rasli.

Individualna terapija je izvajana po konceptih in integraciji Relacijske družinske terapije in na Čustva usmerjene terapije (EFT).

Skupine

Skupina nudi varen prostor za deljenje delov sebe, ki jih sicer težje delimo z ljudmi. Omogoča spoznanje, da nismo sami v svojih stiskah, daje pomembno izkušnjo slišanosti in razumljenosti, kakor tudi novih spoznanj o sebi na podlagi izkušenj in odzivov članov skupine.

Na skupinah se držimo pravila zaupnosti (člani skupine ne razkrivajo informacij o drugih članih izven skupine), pravice reči ne (poveste toliko, kolikor sami želite) in pravila, da ne svetujemo drugim. Pomembna načela so ne-obsojanje, sprejemanje različnosti in ranljivosti drugih ter drža sočutja.